Novice iz sveta spletne varnosti

Je brskalnik Tor varen?

Brskalnik Tor je internetni brskalnik, del projekta Tor. Vaš promet usmerja preko omrežja prostovoljcev, da zagotavlja zasebnost in anonimnost na spletu. Vendar obstajajo določene stvari, ki jih morate vedeti, preden popolnoma zaupate svojo zasebnost Tor-u.

Kaj je geoblokiranje in kako ga zaobidete?

Geoblokiranje je digitalna praksa omejevanja dostopa do storitev in vsebin na podlagi vaše fizične lokacije. V praksi ima dve glavni komponenti: tehnološko in pravno. Obe sta precej enostavni za razumevanje, še posebej po branju tega članka.

14 znakov, da ste v primežu hekerjev

V primeru, da so bili vaši uporabniški računi ali naprave kdaj deležni hekerskega napada, bodo obstajali znaki, ki vas lahko na grožnjo opozorijo. Naučite se prepoznati, če ste bili shekani, zmanjšati škodo ali preprečiti, da se to ponovi.

Kaj storiti, če ste žrtev hekerskega napada?

Biti žrtev hekerskega napada nikoli ni prijetna izkušnja. Hitro lahko zavlada panika, ko ugotovite, da je nekdo prevzel nadzor nad vašimi spletnimi profili, napravami ali celo bančnim računom. Namesto da pritisnete na gumb za paniko, obstaja nekaj stvari, katere lahko storite, da zmanjšate škodo.

Kako se zaščititi pred hekerji?

Hekerji lahko na različne načine ogrozijo vaše račune ali naprave. Vendar se lahko pred mnogimi takšnimi grožnjami zaščitite z enostavnimi praksami kibernetske varnosti. Vedno imejte te stvari v mislih, ko ste na spletu, da znatno zmanjšate tveganje, da bi vas hekali.

Ali so brezplačni VPN varni?

Ali vas želja po spletni zasebnosti in varnosti vodi k nerazumnim odločitvam, kot je uporaba brezplačnih VPN-jev? Potem vas moramo opozoriti na vse vrste nevarnosti, ki spremljajo ta pristop. 

VPN za iPhone

Strokovnjaki in uporabniki pogosto hvalijo Apple naprave zaradi njihovih varnostnih funkcij. Vendar Applovi telefoni niso neprebojni, še posebej, ko ste na spletu. Potrebujete dodatno zaščito, da se izognete nevarnostim interneta. Tu nastopi VPN (Virtualno zasebno omrežje) – najboljše orodje za zaščito pred hekerji, vohuni in drugimi slabimi akterji, ko brskate na svojem iPhone-u.

So VPN-i legalni?

VPN (Virtualno zasebno omrežje) je najboljše orodje za varovanje vaših podatkov in zasebnosti na spletu. Spreminja vaš IP (internetni protokol) naslov in šifrira ves promet, da vas ohrani varne. Čeprav je v večini sveta to zakonito orodje, ki ga vsak dan uporabljajo milijoni ljudi, so nekatere države omejile ali popolnoma prepovedale uporabo VPN-jev. Ampak zakaj si zatirajoče vlade prizadevajo urejati uporabo VPN-jev? In ali ste 100% varni, če ne živite v eni od teh držav? 

Kaj omogoča zasebno brskanje in kaj ne?

Zasebno Brskanje, Incognito — ne glede na to, kako imenujete funkcijo brskalnika za skrivnostno uporabo interneta, deluje na enak način. Vendar vas ne naredi resnično zasebnih. Da, zasebno brskanje ima nekatere uporabne lastnosti za prikrivanje vaših spletnih aktivnosti, vendar pušča veliko želenega. 

Cenovna diskriminacija in VPN

Spletna cenovna diskriminacija je skrita realnost digitalne dobe, kjer podjetja prilagodijo cene izdelkov in storitev glede na individualne podatke uporabnikov, kot so lokacija, brskalne navade in nakupna zgodovina. Ta praksa postaja vse bolj razširjena in vpliva na način, kako potrošniki dostopajo do ponudb in storitev na spletu.

Kako zaščititi telefon pred USB napadi

V tem članku bomo raziskali, kako lahko nezaščiteni USB priključki postanejo vhod za hekerske napade na vaše mobilne naprave. Poudarek bo na osveščanju o metodah, ki jih hekerji uporabljajo, in na praktičnih nasvetih za zaščito vaše digitalne varnosti.

Nevarnosti javnih Wi-Fi omrežji

V dobi digitalizacije, ko javna Wi-Fi omrežja najdemo na skoraj vsakem koraku, od kavarn do letališč, se moramo zavedati tveganj, ki jih prinaša njihova uporaba. Ta članek razloži osnove delovanja Wi-Fi omrežij, posebnosti in razširjenost javnih Wi-Fi omrežij ter osvetljuje nevarnosti, ki prežijo na uporabnike.

Quishing?

Kaj hudiča je Quishing ter kako se zaščititi pred Phishingom preko QR kod?