Kaj storiti, če ste žrtev hekerskega napada?

Biti žrtev hekerskega napada nikoli ni prijetna izkušnja. Hitro lahko zavlada panika, ko ugotovite, da je nekdo prevzel nadzor nad vašimi spletnimi profili, napravami ali celo bančnim računom. Namesto da pritisnete na gumb za paniko, obstaja nekaj stvari, katere lahko storite, da zmanjšate škodo.

Spremenite svoja gesla

Spreminjanje gesel je pogosto prva stvar, ki jo morate storiti, če ste bili žrtev hekerskega napada. Prepričajte se, da so vsa vaša gesla unikatna. Hekerji lahko poskusijo pridobiti dostop do različnih računov z uporabo istega gesla in povzročijo še več škode. Če je bil hekerski napad izveden samo vaš račun, in ne na celotno napravo, je lahko sprememba gesla dovolj, da težavo rešite. Ker je sledenje mnogim različnim geslom težko, boste morda želeli razmisliti o uporabi upravljalnika gesel.

Kontaktirajte podporo za stranke

Obrnite se na podporo za stranke platforme ali spletnega mesta, kjer so hekerji kompromitirali vaš uporabniški račun (v kolikor poznate izvor uhajanja podatkov – pomagate si lahko s SurfShark Alert). Pomagali vam bodo preveriti morebitno škodo na vašem računu in rešiti morebitne težave.

Obnovite izpostavljene uporabniške račune

Če je hekerju uspelo spremeniti geslo vašega uporabniškega računa, to še ne pomeni, da je vse izgubljeno. Večina platform, aplikacij in spletnih mest ponuja različne načine za obnovitev ukradenih uporabniških računov. Tudi če ne nameravate v prihodnosti uporabljati tega računa, je najbolje, da ga obnovite in izbrišete. Sicer bi hekerji lahko uporabljali vaš račun pod vašo identiteto.

Zamrznite svoj bančni račun

Se na vašem bančnem izpisku pojavljajo nepoznane bremenitve? Če hekerji pridobijo vaše bančne podatke, takoj kontaktirajte banko in zamrznite svoj račun. V večini primerov bo banka lahko preklicala goljufive plačila in dobili boste nazaj svoj denar. Vendar boste morda morali zamenjati vse svoje kartice in bančne podatke.

Opozorite svoje prijatelje in družino

Hekerji pogosto uporabljajo uporabniške račune na družbenih omrežjih, v katere so uspeli udreti, za pošiljanje zlonamernih sporočil ali objav, ki širijo virus na druge uporabnike. Zato opozorite svoje prijatelje in družino, naj ne klikajo na povezave ali ne sodelujejo v sporočilih, poslanih iz vaših uporabniških računov.

Odklopite se od interneta

V nekaterih primerih hekerji potrebujejo internetno povezavo za oddaljen dostop do vaših naprav. Če sumite, da je prišlo do nepooblaščenega dostopa, se odklopite od Wi-Fi-ja in izklopite mobilne podatke, tako da nobena od vaših naprav nima dostopa do interneta. Poleg tega je dobra ideja odklopiti vse druge naprave z vašega Wi-Fi omrežja, saj lahko nekateri hekerji okužijo celotno omrežje, ne samo posamezno napravo.

Izbrišite aplikacije, ki jih ne uporabljate

Opazite čudne aplikacije na svoji napravi, za katere se ne spomnite, da bi jih namestili? Takoj jih izbrišite. Verjetno gre za zlonamerno programsko opremo, ki hekerju omogoča sledenje vašim dejanjem ali celo prevzem nadzora nad vašo napravo. Tudi če gre samo za navidezno neškodljivo aplikacijo, ki je nikoli ne uporabljate, je bolje biti previden in se je znebiti.

Ponovno namestite operacijski sistem

Na žalost včasih heker popolnoma prevzame nadzor nad vašo napravo. Edina stvar, ki jo lahko storite, je, da jo popolnoma očistite. To lahko storite z izvedbo tovarniške ponastavitve na vašem telefonu ali ponovno namestitvijo operacijskega sistema na vašem računalniku. Upoštevajte, da bo vse na vaši napravi izbrisano. Poskrbite, da boste dragocene datoteke, kot so slike, videi in dokumenti prečistili z antivirusnim programom ter shranili na zunanji trdi disk ali v oblak.