So VPN-i legalni?

Odgovarjamo na pereče vprašanje

VPN (Virtualno zasebno omrežje) je najboljše orodje za varovanje vaših podatkov in zasebnosti na spletu. Spreminja vaš IP (internetni protokol) naslov in šifrira ves promet, da vas ohrani varne. Čeprav je v večini sveta to zakonito orodje, ki ga vsak dan uporabljajo milijoni ljudi, so nekatere države omejile ali popolnoma prepovedale uporabo VPN-jev. Ampak zakaj si zatirajoče vlade prizadevajo urejati uporabo VPN-jev? In ali ste 100% varni, če ne živite v eni od teh držav? 

Opozorilo: Ta članek temelji na informacijah, ki so javno dostopne na spletu. To ni pravni nasvet in bi moralo biti brano samo za informativne namene.

Ali je uporaba VPN-jev zakonita?

Da, uporaba VPN-jev je skoraj povsod popolnoma zakonita. V ZDA, Veliki Britaniji, Kanadi in večini Evrope ni omejitev pri uporabi VPN-jev. Toda obstaja nekaj izjem. Nekatere države, ki že močno omejujejo svobodo svojih državljanov, so tudi omejile uporabo VPN-jev. Na primer, države, kot so Belorusija in Severna Koreja, so popolnoma prepovedale VPN-je, nekatere druge države, kot so Indija, Kitajska in Rusija, pa so omejile njihovo uporabo. Opozorilo: Upoštevajte, da je strogo prepovedano uporabljati storitve Surfshark za kakršnekoli nezakonite dejavnosti, kar predstavlja kršitev naših pogojev storitve. Poskrbite, da bo vsaka uporaba storitev Surfshark za vaše dejavnosti ustrezala vsem relevantnim zakonom in predpisom, vključno s tistimi ponudnikov storitev in spletnih strani, ki jih dostopate s pomočjo Surfshark.

Kje je uporaba VPN-jev nezakonita?

Čeprav večina sveta uživa enostaven dostop do VPN-jev, nekaj držav je VPN-je naredilo nezakonite ali vsaj omejene. Spodaj sem navedel tabelo s temi državami in njihovim trenutnim statusom glede VPN-jev. Ko to pogledate, ni presenetljivo, da so to že zatiralski režimi, ki uveljavljajo te omejitve. Na žalost omejevanje svobode govora ni nič novega za nekatere države, bodisi prek prepovedi družbenih medijev ali novičarskih medijev (običajno povezanih z zahodnimi mediji). Ker VPN storitve varujejo temeljno človekovo pravico do zasebnosti, avtoritarne vlade ne izgubljajo časa in to izkoriščajo tudi.

Kitajska

Omejeno

Kitajska dovoljuje ponudnikom VPN-jev delovanje, vendar le pod pogojem, da sodelujejo s državo, kar izniči namen uporabe VPN-ja za obhod Velike Kitajske požarne pregrade.

Rusija

Omejeno

Leta 2017 je Rusija sprejela zakon, ki zahteva, da morajo VPN-ji in proxyji prepovedati dostop do spletnih mest, ki jih je ruska vlada prepovedala, navidezno zaradi preprečevanja piratstva. Če ponudnik VPN-ja ne upošteva tega, ga v Rusiji prepovejo.

Iran

Omejeno

Iran ima burno zgodovino, ko gre za svobodo na internetu. Za nadzor dostopa do tujih spletnih mest in storitev je bil že štiri leta v razpravi predlog zakona, ki bi prepovedal VPN-je (med drugim).

Turčija

Omejeno

Uradno so VPN-ji zakoniti; v praksi pa so omejeni zaradi “boja proti terorizmu”.

Indija

Omejeno

Uporaba VPN-jev je v Indiji zakonita, vendar njihov novi zakon o podatkih zahteva, da ponudniki VPN-jev hranijo podatke strank. To pomeni, da je zasebnost uporabnikov močno omejena.

Venezuela

Omejeno

Uporaba VPN-jev je v Venezueli zakonita, vendar država uvaja veliko omejitev na internetu. VPN je trenutno najboljša možnost za njihovo obhod, čeprav so bile v preteklosti poskusi omejevanja uporabe VPN-jev.

Uganda

Močno omejeno

Uganda je začela blokirati ponudnike VPN-jev, ker državljani storitev uporabljajo za obhod davka OTT, ki ga pogosto imenujejo “davek na družbena omrežja”.

Združeni arabski emirati (UAE)

Močno omejeno

Freedom House ocenjuje ZAE z oceno 17/100 glede svobode na internetu, del tega pa predstavljajo močno urejeni zakoni o uporabi VPN-jev v državi.

Egipt

Močno omejeno

Uporaba VPN-ja v Egiptu je zakonita, vendar je uporaba interneta močno omejena. Poskusi dostopa do blokirane vsebine prek VPN-ja lahko privedejo do zapora.

Belorusija

Prepovedano

Belorusija je začela blokirati Tor in VPN-je že leta 2015, nedavni nemiri zaradi ponarejenih volitev pa ohranjajo režim motiviran za vzdrževanje blokade.

Irak

Prepovedano

Sprva je Irak prepovedal ali blokiral uporabo VPN-jev za boj proti ISIS-u, vendar se omejitve še niso omilile.

Severna Koreja

Prepovedano

Čeprav Severna Koreja uporablja svoje lastno notranje omrežje in občasno običajni internet za izogibanje finančnim sankcijam, ena najtotalitarnjših držav ni presenetljivo sovražna do VPN-jev.

Oman

Prepovedano

Oman prepoveduje dostop do širokega spektra svetovnega spleta, kar zajema vse, od kritike islama do pornografije. Uporaba Tor-a in VPN-jev je prav tako prepovedana, da se prepreči dostop do takšnih vsebin.

Turkmenistan

Prepovedano

Ena najavtoritarnih držav na svetu, Turkmenistan, od uporabnikov interneta zahteva prisego na Koranu (da, res), da ne bodo uporabljali VPN-jev. Cilj je preprečiti lokalnim prebivalcem dostop do informacij, ki jih država najde nezaželene.

Ali vas lahko odkrijejo pri uporabi VPN-ja?

Da, vas lahko. VPN šifrira podatke, vendar ne skriva dejstva, da uporabljate VPN. Z VPN-jem vaš ponudnik internetnih storitev (ISP) ne more videti, kaj počnete na spletu, lahko pa vidi, da so vaši podatki šifrirani s VPN-jem. Če je uporaba VPN-jev v določeni državi nezakonita, lahko ISP te informacije posreduje oblastem. Da bi rešili to težavo, Surfshark ponuja zamegljene strežnike. S povezovanjem na enega od takšnih strežnikov skrijete dejstvo, da uporabljate VPN, poleg tega pa ščitite tudi svojo dejavnost. Z drugimi besedami, zameglitev naredi šifrirane podatke, ki jih oddajate, videti kot običajne in nešifrirane. S tem postanete nevidni za Velikega Brata.

Ali lahko zaradi uporabe VPN-ja pridete v težave?

Razen če ste v državi, kjer so virtualna zasebna omrežja nezakonita, lahko uporabljate programsko opremo VPN brez težav. Vendar pa ne pričakujte, da vam bo VPN storitev pomagala izogniti se pravnim težavam, če se vključite v nezakonite dejavnosti med uporabo. Prenos avtorsko zaščitenega gradiva je en primer takega kaznivega dejanja. Preprosto povedano, dokler se gibljete v pravnem okviru svoje države, ne boste imeli težav zaradi uporabe VPN-ja. 

Opomba: Ne prenašajte avtorsko zaščitenega gradiva ali se ukvarjajte z neetičnim hekanjem in drugimi kibernetskimi zločini.

Kaj se lahko zgodi, če uporabljate VPN nezakonito?

Kazni za nezakonito uporabo VPN-jev se zelo razlikujejo. V nekaterih primerih lahko izgubite internetno povezavo ali prejmete denarno kazen. V najbolj skrajnih primerih lahko uporaba VPN-ja v državi, kjer je prepovedana, privede do zapora. Zato bi morali uporabljati VPN le tam, kjer je to zakonito, in se ukvarjati samo z zakonitimi dejavnostmi med uporabo storitve.

Zakaj ljudje dvomijo v VPN-je?

V največ primerih gre za nepoznavanje funkcionalnosti in delovanja. Na žalost so VPN-ji včasih tudi dojemani kot nezanesljivi ali nevredni zaupanja. Ta slab vtis povzročajo nevarne dejavnosti brezplačnih ponudnikov VPN. Brezplačni VPN-ji niso varni in so znani po prodaji podatkov tretjim osebam, sledenju vaši dejavnosti na spletu in celo nameščanju zlonamerne programske opreme na vaše naprave. Kot rezultat tega imajo vsi ponudniki VPN-jev slab sloves zaradi dejanj nekaterih. 

Pogosto zastavljena vprašanja

Zakaj so VPN-ji omejeni v nekaterih državah?

VPN-ji vam omogočajo svobodo in zasebnost na spletu, kar sta stvari, ki jih nekatere vlade želijo omejiti. Posledično je uporaba VPN-jev omejena ali celo prepovedana v državah, ki omejujejo svobodo svojih državljanov.

Ali je uporaba VPN-ja za Netflix nezakonita?

Uporaba VPN-ja z Netflixom je zakonita, če gledate knjižnico vaše države. Vendar pa je uporaba za dostop do knjižnic izven vaše države v nasprotju s pogoji in določili storitve.

Ali so VPN-ji zakoniti na Kitajskem?

Da, VPN-ji na Kitajskem so zakoniti, vendar so močno omejeni. Vsak VPN, ki zakonito deluje na Kitajskem, mora sodelovati z vlado, kar pomeni, da morajo zbirati in shranjevati podatke o dejavnosti uporabnikov. Kot rezultat tega se Velika kitajska požarna pregrada trudi omejiti VPN-je z politiko brez dnevnikov, kot je Surfshark.

Ali so VPN-ji zakoniti v Sloveniji?

Da, uporaba VPN-ja v Sloveniji je zakonita. Noben zakon o VPN-jih ne prepoveduje ali omejuje njihove uporabe v Sloveniji. Vendar pa vas VPN ne naredi nepremagljivega, zato se še vedno morate držati zakona in pogojev vaših ponudnikov storitev.

Ali je zakonito gledati tujo televizijo z VPN-jem?

Nič ni nezakonitega pri uporabi VPN-ja za gledanje tuje televizije. Vendar pa lahko to v nasprotju s pogoji in določili platforme, na kateri poskušate pretakati, zaradi česar lahko vaši računi postanejo omejeni.

Ali se lahko v težave spravite zaradi uporabe VPN-ja?

Na splošno ne boste imeli težav zaradi uporabe VPN-ja, če med njegovo uporabo ne izvajate nezakonitih dejavnosti. Vendar pa so nekatere države, kot sta Belorusija, Irak in Severna Koreja, prepovedale uporabo VPN-jev. Samo uporaba VPN-ja v teh državah lahko povzroči težave.

Ali so VPN-ji varni za uporabo?

Da, VPN-ji so zagotovo varni za uporabo. Gre za eno najboljših orodij za zaščito vaših podatkov in zasebnosti na spletu. Nekatere države z močnimi omejitvami interneta prepovedujejo VPN-je, zato čeprav je varna, uporaba VPN-ja ni zakonita v nekaj državah po svetu.

SurfShark VPN Virtualno zasebno omrežje