Kaj omogoča zasebno brskanje in kaj ne?

Zasebno Brskanje, Način Incognito, InPrivate — ne glede na to, kako imenujete funkcijo brskalnika za skrivnostno uporabo interneta, deluje na enak način. Vendar vas ne naredi resnično zasebnih. Da, zasebno brskanje ima nekatere uporabne lastnosti za prikrivanje vaših spletnih aktivnosti, vendar pušča veliko želenega. 

Kaj omogoča zasebno brskanje?

Zasebno brskanje je razmeroma nova funkcija spletnih brskalnikov. Običajno ga aktivirate tako, da odprete posebno okno brskalnika. Pri uporabi je precej podobno vašemu vsakdanjemu izkušnji brskanja, vendar z nekaj opozorili:
• Obnaša se kot sveža namestitev brskalnika, ne uporablja vaše zgodovine, shranjenih nastavitev, prenesenih vtičnikov itd.;
• Po zaprtju okna in koncu seje zasebnega brskanja izbriše vse shranjene podatke — od piškotkov do izpolnjenih obrazcev.
Način obstaja predvsem iz dveh razlogov:
• Za izvajanje spletnih iskanj, ki niso vplivana s strani vašega običajnega brskanja. Brez predhodnih podatkov, na katere bi se zanašal iskalnik, vam ne more prilagoditi rezultatov, kar vam daje bolj pošten rezultat iskanja;
• Za skrivanje vaše zgodovine brskanja. Seveda lahko ročno izbrišete zgodovino brskanja po uporabi običajnega brskanja, vendar je to nadležno in stvari, kot so piškotki, shranjeni podatki iskalnih polj itd., lahko ostanejo za vami.


Torej, v bistvu se način incognito in podobni uporabljajo za preprečevanje, da bi postali predmet mema “izbriši mojo zgodovino iskanj, ko umrem”. In morda, da se izognete potenju vseh telesnih tekočin, če nekdo sedi za vašim brskalnikom in v iskalno vrstico vnese črko “p”. Vendar pa se tu končajo zasebnostne funkcije.

Kaj zasebno brskanje ne omogoča?

Veliko je stvari, ki jih zasebno brskanje ne počne, zato bom na hitro uporabil seznam z alinejami:
Zasebno brskanje ne:
• Skrije vašega IP naslova (Internetni protokol);
• Skrije vašo lokacijo;
• Skrije vaše brskanje pred ISP (ponudnikom internetnih storitev), delovnim mestom ali šolo;
• Ne premaga cenzure ali blokad;
• Ne skrije vaših aktivnosti pred spletno stranjo ali storitvijo;
• Ne skrije vaših aktivnosti na spletnih mestih, kjer se prijavite z vašim računom;
• Ne šifrira vaših podatkov;
• Ne izbriše datotek, ki ste jih osebno prenesli.

V bistvu skrije samo vaše brskalne aktivnosti pred drugimi ljudmi, ki bi lahko v prihodnosti uporabljali vašo napravo, in to je vse.

Ali je način zasebnega brskanja resnično zaseben?

Način zasebnega brskanja ni resnično zaseben — poleg tega sploh ne pretvarja, da je. Neposredno navaja, katere podatke ne bo shranjeval — in kdo vas lahko kljub uporabi načina Incognito še vedno sledi.
To je zato, ker način zasebnega brskanja vpliva le na vašo napravo. Vse, kar se zgodi zunaj zavihka incognito, ostane nespremenjeno. Spletno mesto ve, da ste ga obiskali (še posebej, če ste se prijavili v svoj račun), kdorkoli upravlja lokalni Wi-Fi lahko vidi, da ste ga obiskali, in vaš ponudnik internetnih storitev zagotovo lahko vidi, da ste ga obiskali. Načini zasebnega brskanja so nemočni proti tem opazovalcem.

Ostanite zasebni v načinu zasebnega brskanja

Seje zasebnega brskanja lahko naredijo vašo zgodovino iskanja manj začinjeno, vendar ne skrivajo vaših aktivnosti. Spomnite se, da morate biti previdni tudi po odprtju zasebnega okna. In ne prijavljajte se v nobenega od vaših javnih računov. Prav tako se prepričajte, da spremenite svoj IP. VPN (Virtualno zasebno omrežje) je odlično orodje za to — še posebej, ker tudi šifrira vaše podatke, skrivajoč jih pred ISP!
To je pravi način za zasebno brskanje.

Pogosto zastavljena vprašanja

Kaj se zgodi, ko uporabljate zasebno brskanje?

Zasebno brskanje naredi, da se brskalnik obnaša, kot da nima nobenih podatkov o vas ali vaših brskalnih navadah. Vse informacije, zbrane med sejo zasebnega brskanja, se izbrišejo, ko se konča.

Ali zasebno brskanje skrije vaš IP?

Ne, tega ne stori. Za to potrebujete proxy ali VPN.

Ali način zasebnega brskanja deluje na Wi-Fi?

Zasebno brskanje deluje na Wi-Fi, ker način povezave z internetom ni pomemben. Kabelska povezava, Wi-Fi, mobilni podatki, IPoAC — še vedno deluje.
Vendar pa vas moram opomniti, da zasebno brskanje ne skriva ničesar pred ISP ali kdorkoli nadzoruje usmerjevalnik Wi-Fi.

Kdo lahko vidi vašo zgodovino zasebnega brskanja?

Vaše zasebno brskanje lahko zainteresirane stranke vidijo preko vaših digitalnih sledi.

Kako preverite zgodovino zasebnega brskanja?

Obstajajo načini za obnovitev zgodovine zasebnega brskanja ali za odkrivanje, če nekdo uporablja način zasebnega brskanja. Običajno vključuje vohunske aplikacije in podobno. Vendar pa kot ponudnik VPN (med drugim) trdno verjamemo v zasebnost vsakogar, ki se ukvarja z zakonitimi posli na spletu.

SurfShark VPN Virtualno zasebno omrežje