14 znakov, da ste v primežu hekerjev

V primeru, da so bili vaši uporabniški računi ali naprave kdaj deležni hekerskega napada, bodo obstajali znaki, ki vas lahko na grožnjo opozorijo. Hekerji sicer poizkušajo te znake skriti v ozadju ali pa ustvariti vtis, te težave povzročajo vaše naprave ali aplikacije. Naučite se prepoznati, če ste bili shekani, zmanjšati škodo ali preprečiti, da se to ponovi.

Kako vedeti, če ste bili žrtev hekerskega napada?

Ker tehnologija napreduje, se razvijajo tudi tehnike hekanja. Poročilo FBI o statistiki internetnega kriminala za leto 2023 je pokazalo osupljivo povečanje 49 % internetnega kriminala, kar je privedlo do skupnih izgub 10,3 milijarde dolarjev. Ker je v pasti hekerja lažje pasti kot kdajkoli prej, bodite vedno pozorni na te znake:

1. Znatno upočasnjeno delovanje naprave

Umiranje hitrosti je del naravnega procesa staranja za računalnike, telefone in druge naprave. Če pa se sprememba zgodi nenadoma, lahko to nakazuje na skrite procese v ozadju.

2. Neobičajna sporočila poslana z vašega uporabniškega računa

Ali vaši prijatelji prejemajo sumljiva sporočila od vas? Razen če ste prejšnji večer imeli divjo zabavo, je verjetno, da ima nekdo dostop do vaše naprave in pošilja sporočila s škodljivimi povezavami.

3. Več oglasov po namestitvi nove programske opreme

Prepoznavanje okužene programske opreme je lahko malce zapleteno, saj bodo hekerji poskušali narediti vse, da bo videti legitimno. Če pa ste opazili naključne oglase, ki se pojavljajo po namestitvi nove brezplačne programske opreme, obstaja možnost, da je programska oprema zlonamerna in je okužila vašo napravo.

4. Nova programska oprema nameščena na vaši napravi

Če se na vaši napravi začnejo pojavljati aplikacije, ki jih niste namestili, ima morda nekdo drug dostop do nje. Pravzaprav so vse spremembe, ki jih niste sami naredili jasen znak. Zato pazite na svoje aplikacije in datoteke in ne ignorirajte ničesar, kar se zdi nenavadno. 

5. Obvestila o poskusih prijave

Nekatera spletna mesta ali storitve vas obveščajo ob vsakem poskusu prijave. Prejemanje takšnih obvestil, kadar se ne poizkušate prijaviti, je sumljivo, zato jim morate vedno posvetiti pozornost.

6. Preusmerjena spletna iskanja

Se namesto poznanih iskalnikov kot so Google ali Bing vaša iskanja nenadoma pošiljajo preko nekega iskalnika, za katerega še nikoli niste slišali? To je eden od pogostejših znakov zlonamerne programske opreme.

7. Bremenitve na vašem bančnem računu

V kolikor so na vašem bančnem izpisku knjižena plačila, katerih niste sami izvedli, je zelo verjetno, da so hekerji pridobili dostop do vaših bančnih podatkov.

8. Več neželene pošte

Nekaj neželene pošte je skoraj neizogibno. Toda če opazite nenadno povečanje števila neželenih e-poštnih sporočil, je nekaj narobe.

9. Naključni premiki miške

Če se vaša miška začne premikati in klikati brez vašega vnosa, je zelo verjetno, da je nekdo prevzel nadzor nad vašim računalnikom.

10. Opozorila antivirusa ali požarnega zidu

Če vas vaš antivirus ali požarni zid opozarja na zlonamerno datoteko ali sumljivo dejavnost, tega ne smete ignorirati.

11. Antivirus ali požarni zid sta onemogočena

Hekerji poskušajo, da jih pri hekanju vaše naprave ne bi ujeli. Da bi to dosegli, širijo viruse, ki so sposobni onemogočiti vaš antivirus in požarni zid.

12. Lučka kamere je vklopljena

Lučka ob vaši spletni kameri označuje, da je kamera vklopljena. Če je lučka vklopljena, ko niste v video klicu ali drugi dejavnosti, ki zahteva kamero, je izjemno verjetno, da nekdo dostopa do vaše kamere.

13. Sumljive objave na družbenih omrežjih

Hekerji lahko shekajo račune na družbenih omrežjih in ustvarjajo zlonamerne objave, s katerimi poizkušajo pridobiti dostop do naprav vaših prijateljev ali sledilcev.

14. Vsa druga nenavadna dejavnost

Medtem ko ni mogoče imenovati vsake majhne podrobnosti, zapomnite si to: če se nekaj dogaja na vaši napravi in vi tega ne počnete, je to zagotovo vzrok za zaskrbljenost.