VPN za iPhone

Zakaj si ga morate umisliti v letu 2024?

Strokovnjaki in uporabniki pogosto hvalijo Apple naprave zaradi njihovih varnostnih funkcij. Vendar Applovi telefoni niso neprebojni, še posebej, ko ste na spletu. Potrebujete dodatno zaščito, da se izognete nevarnostim interneta. Tu nastopi VPN (Virtualno zasebno omrežje) – najboljše orodje za zaščito pred hekerji, vohuni in drugimi slabimi akterji, ko brskate na svojem iPhone-u.

Kaj je VPN na iPhone-u?

VPN na iPhone-u je storitev, ki zakriva vaš IP (internetni protokol) naslov in vašo spletno dejavnost. To doseže tako, da šifrira povezavo med vašim iPhone-om in internetom. Ščiti vas pred prestrezanjem podatkov in spletnimi kriminalci, ko ste na spletu. Se spomnite igre Telefončki, ki jo igrajo otroci – dve pločevinki in vrvica? VPN je podoben temu. Tako kot se lahko dva otroka pogovarjata o skrivnosti na javnem mestu prek dveh pločevink in vrvice, omogoča VPN dvema napravama zasebno povezavo prek odprtega interneta, vse zahvaljujoč VPN šifriranju.

Hitri pregled

S pomočjo VPN na iPhone-u lahko:

• Ostanete varni na javnih brezžičnih omrežjih
• Zaobidete omejitve omrežja
• Se izognete cenzuri vsebine
• Pretakate brez omejitev hitrosti
• Dobite boljše ponudbe

Pri izbiri ponudnika VPN upoštevajte:

• Šifriranje in protokoli, ki so na voljo v aplikaciji VPN
• Število strežnikov in razpoložljivih lokacij, ki jih ponuja ponudnik VPN
• Ali ponudnik VPN upošteva politiko brez beleženja dnevnikov (no-logs policy)
• Na široko se izognite brezplačnim VPN-jem

Najhitrejši način za pridobitev VPN zaščite na iPhone-u:

Prenesite aplikacijo Surfshark, se prijavite in se povežite na strežnik.

Ali naj bo VPN na iPhone-u vklopljen ali izklopljen?

VPN naj bo vedno vklopljen, ko ste na spletu. 

VPN na iPhone-u: dva pomena

Ko govorimo o VPN na iPhone-u, lahko govorimo o dveh stvareh. Prva je VPN aplikacija – nekaj, kar prenesete in uporabljate, da se povežete na VPN strežnik brez težav. Druga pa je vgrajena VPN zmogljivost, ki je na voljo na vseh napravah iPhone. Za razliko od aplikacije zahteva ročno nastavitev in povezavo s strežnikom.
Za večino ljudi je uporaba VPN aplikacije najboljša možnost. Enostavno jo je uporabljati in je dostopna vsakomur. Ročna nastavitev VPN je odlična možnost za peščico tehnično podkovanih posameznikov.

Zakaj bi morali uporabljati VPN na svojem iPhone-u

Uporaba VPN na vašem iPhone-u šifrira vašo povezavo in skrije vaš IP naslov. S tem vam pomaga premagati omejevalno cenzuro, sledenje na podlagi IP-ja ter omejevanje hitrosti s strani vašega ponudnika internetnih storitev (ISP). Kot dodatna korist vam VPN omogoča dostop do vaših priljubljenih vsebin iz vaše domovine, kjerkoli že potujete po svetu.

In seveda, VPN lahko pomaga rešiti varnostne težave. Kljub videzu, da so iPhoni težje tarče za hekerje, so še vedno dovzetni za zlonamerne napade, tako kot katera koli druga naprava. V svojem intervjuju za Forbes leta 2021 je Gil Shwed, pogosto označen kot izumitelj sodobnega požarnega zidu za računalnike, izjavil, da iPhone-i niso bolj varni od Android naprav.

Shwed je tudi dejal, da 95% pametnih telefonov, ki dostopajo do ključnih sistemov podjetij, nima nameščene varnostne programske opreme. VPN bi lahko zmanjšal to število. Ne glede na prizadevanja podjetja Apple za zaščito zasebnosti pred naraščajočimi grožnjami, vam bo VPN omogočil mir in varnost kjerkoli.

Varno dostopajte do javnih brezžičnih omrežjih

Hekerji vedno iščejo ljudi, ki so izpostavljeni na spletu. Nevarna javna brezžična omrežja so eno njihovo najljubše lovišče. Zasebni podatki, ki se delijo prek javnih brezžičnih omrežij, pogosto niso šifrirani, kar omogoča zlonamernim akterjem, da jih prestrežejo. Storitve VPN vam pomagajo vzpostaviti varno povezavo na javnih brezžičnih omrežjih. Šifrirajo vaš promet in skrijejo vaš IP naslov, kar otežuje hekerjem, da bi pridobili kakršnekoli informacije od vas.

Premagovanje omrežnih omejitev v službi ali šoli

Šole in delovna mesta pogosto blokirajo dostop do določenih spletnih mest ali spletnih vsebin iz razlogov, kot so “produktivnost” in “zmanjšanje obremenitve omrežja”. Kljub temu lahko takšne omejitve premagate – vse zahvaljujoč VPN-ju! Preprosto se povežite s strežnikom VPN na lokaciji po vaši izbiri in znova uživajte v čarobnosti interneta.

Izognite se cenzuri DOMA in v tujini

Tipičen primer, ki ga ponudniki VPN-jev izpostavijo je Kitajska (včasih tudi Iran, ki sicer pada po lestvici priljubljenih turističnih destinacij), in sicer s takšno ali podobno zgodbo:

Iz svojega doma v Združenem kraljestvu ste odšli na Kitajsko za en teden. Najnovejšo epizodo oddaje The Graham Norton Show bodo kmalu predvajali, vendar je storitev na Kitajskem nedostopna. Vklopite VPN na svojem iPhone-u in se pridružite ogledu svojih najljubših domačih oddaj. Da bi se izognili cenzuri, spremenite svojo lokacijo s pomočjo VPN. Na primer, če želite dostopati do BBC ali New York Times v državi, ki ju blokira, se preprosto povežite z lokacijo v Združenih državah.

Vedno pa pozabijo omeniti, da tudi v ZDA, Veliki Britaniji in ja, tudi v naši mali Sloveniji, ne moremo dostopati do vseh vsebin. Če ne verjamete, lahko sami poizkusite najti kakršnokoli rusko propagan…medijsko hišo. Ne glede na vašo politično naklonjenost, moramo biti vsi naklonjeni svobodnem internetu. Tega pa brez VPNja nimamo. Ko prepustimo, da nam vladajoči odrejajo do česa lahko dostopamo na internetu in do česa ne, ne moremo več govoriti o svobodnem internetu.

Pogosto zastavljena vprašanja

Je VPN varen za uporabo na iPhone-u?

Da, VPN je varen za uporabo na iPhoneih, če namestite aplikacijo od zaupanja vrednega razvijalca. Brezplačni VPN-ji najpogosteje niso varni.

Kako deluje VPN na IPhone-u?

VPN na iPhone-u šifrira podatke in jih usmerja prek VPN strežnika, kar vaše podatke naredi bolj varne in vam pomaga premagovati cenzuro ter blokiranje požarnih zidov.

Ali je na iPhone-u VPN že vgrajen?

Da, na nek način. Vsi iPhone-i imajo vgrajeno podporo za VPN, tako kot vsi OS X naprave, računalniki Windows, Android telefoni in tako naprej. Vendar to samo pomeni, da je vaša naprava sposobna povezave na VPN strežnik. Da bi VPN deloval, bi morali izvesti ročno nastavitev in najti strežnik za povezavo, kar za večino uporabnikov ni izvedljiva možnost.

Ali naj bo VPN vklopljen ali izklopljen?

Vaš VPN bi morali vedno imeti vklopljen, ne glede na to, ali uporabljate iPhone ali katero koli drugo napravo povezano na internet. Obstajajo le nekatere izjeme, predvsem povezane z bančnimi aplikacijami, ki morda ne delujejo dobro z VPN. V tem primeru se VPN deativira za poljuben čas, po katerem se VPN avtomatsko ponovno aktivira.