Kaj je geoblokiranje in kako ga zaobidete?

Geoblokiranje je digitalna praksa omejevanja dostopa do storitev in vsebin na podlagi vaše fizične lokacije. V praksi ima dve glavni komponenti: tehnološko in pravno. Obe sta precej enostavni za razumevanje, še posebej po branju tega članka.

Kaj je geoblokiranje?

Geoblokiranje je način, kako platforme/spletne strani blokirajo ali omejujejo dostop do vsebin in storitev glede na vašo lokacijo. Ker storitev, ki vas želi blokirati, privzeto ne pozna vaše lokacije, lahko uporabi eno ali več tehnoloških sredstev za njeno ugotovitev.
Glavno in najpomembnejše orodje v njihovem arzenalu je preverjanje vašega IP (Internet Protocol) naslova. To je naslov na internetu, ki omogoča, da podatki najdejo vašo napravo med milijardami drugih. Prav tako kaže tudi geografsko območje naprave. Ne pove vaše natančne lokacije, kot je ulica ali hiša. Vendar pa za namene IP blokiranja zadošča poznavanje države.
Posredovanju vašega IP naslova se ne morete izogniti, ko poskušate dostopati do spletne strani ali storitve. Na drugi strani morajo vedeti, kam vrniti podatke, ki ste jih zahtevali. 

Zakaj se uporablja geoblokiranje?

Razlogi, zakaj ste blokirani, so različni in odvisni od platforme. Tu so nekateri primeri:

Netflix

Veliko vsebin na Netflixu ni proizvedenih s strani Netflixa, zato morajo skleniti dogovore s tistimi, ki imajo pravice do filma ali TV serije. Vendar pa ti založniki lahko že imajo distribucijske dogovore v določenih državah, zato jih v le-teh Netflix ne sme prikazovati.

YouTube

Nalagalci lahko videoposnetke naredijo nedostopne v določenih regijah. Večina običajnih YouTuberjev tega ne počne, saj imajo osebni interes, da svoje videoposnetke predstavijo čim večjemu številu oči.

Airbnb

Airbnb je v zadnječ času javni krivec za visoke najemnine, vendar je neprecenljivo orodje za potovanja. Vendar pa ni dostopen vsem. Prav tako lahko na podlagi vaši iskanj in zakupov v preteklosti prilagaja cene (praviloma navzgor)

Spotify

Spotify je na voljo v večini držav sveta. Vendar pa, tako kot Netflix in YouTube, sam ne proizvaja glasbe. Še vedno je odvisno od umetnikov in njihovih založnikov, da se odločijo, ali je Slovenija vredna njihove glasbe.

Šport v živo

Če želite na nedeljsko popoldne gledati tekmo, boste morda ugotovili, da je vaš dostop omejen. Ni presenečenje; licence za prenos športa so podpisane tako kot distribucijske pravice za TV serije in filme.

Kako deluje geoblokiranje?

Večina geoblokiranja se zanaša na IP naslov. To je eden podatek, ki ga ne morete zadržati. Ko brskate po storitvi, mora biti vsak kos podatkov, ki ga prejmete – od oblikovanja spletne strani do vsebine – poslan na vašo napravo. To ne bi bilo mogoče brez poznavanja IP naprave.

Kako se izogniti geoblokiranju?

VPN je najvarnejši način, da dosežete svoje družbene medije in bančne račune, ko so pod vplivom geoblokiranja. Večina blokad, ki jih vsiljuje cenzura, se stopi, ko se sooči z VPN. Hkrati šifrirana povezava zagotavlja, da vaše dejavnosti ostanejo zasebne. Večina VPN-jev je združljiva z operacijskimi sistemi iOS, Android, macOS in Windows.
Na primer, Surfshark ponuja razširitev VPN za Chrome, kot tudi Firefox, Linux, FireTV, AppleTV (+ druge pametne televizorje), Xbox in PlayStation.

SurfShark VPN Virtualno zasebno omrežje