Kako se zaščititi pred hekerji?

Hekerji lahko na različne načine ogrozijo vaše račune ali naprave. Vendar se lahko pred mnogimi takšnimi grožnjami zaščitite z enostavnimi praksami kibernetske varnosti. Vedno imejte te stvari v mislih, ko ste na spletu, da znatno zmanjšate tveganje, da bi vas hekali.

Uporabljajte antivirusni program

To je precej jasno. Hekerji pogosto uporabljajo viruse in zlonamerno programsko opremo za vdor v naprave. Antivirusni program je orodje, namenjeno boju proti tem grožnjam. Seveda samo imeti antiirusni program ni dovolj. Poskrbite, da bo vedno vklopljen in ne ignorirajte nobenih opozoril.

Ne klikajte na sumljive povezave

Obstaja več načinov, kako vam lahko zlonamerne povezave škodijo. Lahko omogočijo da zlonamerne osebe prevzamejo nadzor nad vašimi družbenimi računi, vdrejo v vaše naprave ali vas preko ponarejenih plačilnih sistemov zvabijo v izgubo denarja. Torej, če je kaj sumljivega glede povezave, ki jo vidite na spletu – ne kliknite nanjo.

Uporabljajte VPN

VPN (Virtualno zasebno omrežje) šifrira vaš promet in skriva vaš IP, kadar koli ste na spletu. Kot rezultat, so vaše osebne informacije in podatki o spletni dejavnosti zaščiteni pred tretjimi osebami in vohuni. To pomeni, da boste prejeli manj poskusov ribarjenja, manj neželene pošte in boste na splošno varnejši na spletu, še posebej na javnem Wi-Fi.

Ne uporabljajte javnega Wi-Fi

Ko že govorimo o javnem Wi-Fi, je treba omeniti, da se je bolje sploh ne povezovati na javna Wi-Fi omrežja. Javna omrežja so povezana z veliko tveganji, od tega, da so središče za hekerje, do lažnih dostopnih točk, ki ciljajo nič hudega sluteče uporabnike. Veliko varneje je uporabljati vaše mobilne podatke.

Posodobite programsko opremo

Posodobitve za aplikacije in operacijske sisteme pogosto popravijo varnostne težave in se bolje soočajo z novimi grožnjami. Z drugimi besedami, bolj ste ranljivi za hekanje, če uporabljate zastarelo programsko opremo. Torej poskrbite, da ne boste zamudili nobene posodobitve za aplikacije in operacijske sisteme, ki jih uporabljate.

Redno menjajte gesla

Varnost vaših gesel je ključna. Da bi to dosegli, nikoli ne uporabljajte istega gesla za vse račune in svoja gesla spreminjajte vsake 3 mesece. To vam bo pomagalo zaščititi vaše račune, še posebej, če so vaši podatki bili razkriti v kršitvi podatkov.

Omogočite dvofaktorsko avtentikacijo

Vaše uporabniško ime in geslo ne bi smela biti vse, kar heker potrebuje, da dostopa do vaših računov. Danes večina aplikacij in storitev svojim uporabnikom ponuja možnost dvofaktorske avtentikacije (2FA). To pomeni, da za dostop do vašega računa potrebujete dodatno avtentikacijo preko vašega telefona ali e-pošte. In dokler hekerji nimajo dostopa do vašega 2FA, ne bodo mogli dostopati do vaših računov.

Prejmite obvestilo o kršitvi podatkov

Verjetno bi želeli biti obveščeni, če so bili vaši podatki kršeni na spletu. Surfshark Alert naredi prav to. Poleg tega ponuja poročila o kršitvah, ki so se zgodile v preteklosti. S temi informacijami lahko zaščitite svoje naprave in račune, preden jih hekajo.

Uporabite storitev za odstranjevanje podatkov

Storitve za odstranjevanje podatkov, kot je Incogni, kontaktirajo posrednike podatkov v vašem imenu in zagotovijo, da izbrišejo vaše podatke iz njihovih baz podatkov. To lahko drastično zmanjša količino neželene pošte in ribarjenja, ki jo prejemate, zaradi česar je vaša spletna izkušnja bolj varna.

Ohranite varnost svojih spletnih izkušenj

Nihče ne more zagotoviti popolne varnosti na spletu, vendar pravilna kibernetska praksa precej pripomore. Uporabljajte antivirusni program in VPN, redno menjajte gesla in ne klikajte na povezave, ki jim ne zaupate. 

Celovita rešitev za zaščito pred virusi, zlonamerno programsko opremo ter grožnjam zoper vaše zasebnosti.

SurfShark VPN Virtualno zasebno omrežje