Ali so brezplačni VPN varni?

Vse, kar morate vedeti, preden si ga omislite

Ali vas želja po spletni zasebnosti in varnosti vodi k nerazumnim odločitvam, kot je uporaba brezplačnih VPN-jev? Potem vas moramo opozoriti na vse vrste nevarnosti, ki spremljajo ta pristop. 

Ali so brezplačni VPN-ji varni za uporabo?

Ne. Zakaj? Ker storitve VPN (Virtualno zasebno omrežje) potrebujejo sredstva za vzdrževanje infrastrukture. Težko je najti zaupanja vreden brezplačen VPN, saj morajo še vedno nekako zaslužiti denar, nekateri pa to počnejo s prodajo vaših občutljivih podatkov, kar je nasprotje izboljšanja vaše zasebnosti.

Zakaj se morate izogibati brezplačnim VPN-jem?

Brezplačni VPN-ji običajno služijo denar s prodajo vaših podatkov posrednikom podatkov ali z obilico oglasov. Poleg tega imajo redko dovolj sredstev za vzdrževanje dostojne infrastrukture. To naredi brezplačne VPN-je bolj ranljive za hekerske napade.

Uporaba brezplačnega VPN-ja za zaščito vaše spletne zasebnosti je kot uporaba plastične trgovinske vrečke namesto padala – v teoriji bi lahko delovalo, vendar je realnost precej drugačna.
Tako kot bi vam tanka plastična vrečka odpovedala v prostem padu, tudi najbolj varen brezplačen VPN morda ne bo dovolj za zaščito vaše spletne dejavnosti.
Če želite zanesljivo zaščito, morate vložiti v nekaj, kar je temeljito preizkušeno in dokazano zaupanja vredno.

Tveganja uporabe brezplačnih VPN storitev

Uporaba brezplačnih VPN-jev prinaša več tveganj, na katera morajo biti uporabniki pozorni. Čeprav ponujajo privlačnost brezplačne zasebnosti in varnosti, je realnost pogosto daleč od tega. Tukaj je podroben pogled na tveganja, povezana z uporabo brezplačnih VPN-jev:

 1. Zbiranje in prodaja podatkov: Ponudniki brezplačnih VPN-jev lahko beležijo in shranjujejo vaše podatke, vključno z zgodovino brskanja, IP naslovi in celo osebnimi informacijami. Ti podatki se lahko prodajo tretjim osebam, vključno z oglaševalci, kar je pogosto način, kako brezplačni VPN-ji vzdržujejo svoje poslovanje. S tem kompromitirajo zasebnost, za katero trdijo, da jo ščitijo.

 2. Neustrezna varnost: Mnogi brezplačni VPN-ji ne nudijo enake ravni varnosti kot plačljive storitve. Lahko uporabljajo šibkejše standarde šifriranja ali zastarele protokole, kar olajša hekerjem dostop do vaših podatkov. To pomanjkanje varnosti lahko izpostavi vaše občutljive informacije kibernetskim grožnjam.

 3. Omejevanje pasovne širine in hitrostnih omejitev: Brezplačni VPN-ji pogosto omejujejo pasovno širino in zmanjšujejo hitrost interneta. Da bi spodbudili uporabnike k nadgradnji na njihove plačljive različice, lahko omejijo pasovno širino, kar vodi do počasnejših internetnih povezav, kar je frustrirajoče za uporabnike.

 4. Oglasi in sledenje: Da bi monetizirali svojo storitev, nekateri brezplačni VPN-ji vbrizgajo oglase v vašo brskalno izkušnjo. Še huje, ti oglasi so lahko opremljeni s sledilci, ki spremljajo vaše spletno vedenje. To je v nasprotju z namenom uporabe VPN, ki je ohranjanje zasebnosti.

 5. Omejen dostop do strežnikov in gneča: Brezplačni VPN-ji običajno imajo manj strežnikov in več uporabnikov na strežnik v primerjavi s plačljivimi različicami. To vodi do gneče na razpoložljivih strežnikih, kar povzroča počasne povezave in potencialno manj zanesljiv dostop.

 6. Tveganja za zlonamerno programsko opremo: Obstaja razumno veliko tveganje, da prenesete brezplačni VPN, ki vsebuje zlonamerno programsko opremo. Zlonamerna programska oprema je lahko vdelana v programsko opremo VPN, kar predstavlja pomembna tveganja za vašo napravo in osebne podatke. Ta zlonamerna programska oprema lahko vodi do kraje podatkov, poškodbe naprave in kršitev zasebnosti.

 7. Omejitve podatkov: Mnogi brezplačni VPN-ji omejujejo količino podatkov, ki jih lahko uporabljate, medtem ko ste povezani z njihovo storitvijo. To je lahko še posebej omejevalno za uporabnike, ki pretakajo videoposnetke, igrajo spletne igre ali prenašajo velike datoteke.

 8. Brez podpore strankam: Brezplačni VPN-ji običajno ponujajo malo ali nič podpore strankam. Če naletite na težave ali imate pomisleke glede svoje zasebnosti in varnosti, je lahko pridobivanje pomoči izziv, kar pomeni, da se morate sami spopasti s kakršnimi koli težavami.

 9. Pravne in skladnostne težave: Brezplačni VPN-ji morda ne ustrezajo strogi zakonodaji o zasebnosti določenih držav. Morda ne sledijo industrijskim standardom glede zaščite podatkov in zasebnosti, kar lahko izpostavi uporabnike pravnim tveganjem, zlasti v jurisdikcijah s strogo zakonodajo o zasebnosti podatkov.

 10. Zanesljivost povezave: Brezplačni VPN-ji so pogosto manj zanesljivi. Uporabniki lahko doživljajo pogoste prekinitve povezave, kar ne le moti brskanje, temveč lahko razkrije vaš pravi IP naslov v trenutkih prekinitve, kar je v nasprotju z namenom uporabe VPN.

 11. Pomanjkanje naprednih funkcij: Brezplačni VPN-ji običajno nimajo naprednih funkcij, kot so stikala za prekinitev, ki so ključna za ohranjanje zasebnosti, če vaša VPN povezava odpove.

Zaključna misel: brezplačni VPN-ji povzročajo več škode kot koristi

Čeprav se uporaba brezplačnega VPN-ja zdi kot stroškovno učinkovita rešitev, vas lahko izpostavi večjemu tveganju zlonamerne programske opreme. Če želite zaščititi svojo napravo in podatke pred morebitnimi napadi, uporabite plačljivi VPN, kot je Surfshark, ki ima potrebne vire, strokovno znanje in robustne varnostne ukrepe.

Pogosto zastavljena vprašanja

Je tvegano uporabljati brezplačen VPN?

Da. Ko gre za VPN-je, brezplačne storitve niso varne. Imajo malo virov za dobro infrastrukturo ali dodatne varnostne funkcije. Še slabše, brezplačni VPN-ji lahko ogrozijo vašo spletno varnost z zbiranjem in prodajo vaših podatkov ali z obilico oglasov.

Ali vsi brezplačni VPN-ji prodajajo vaše podatke?

Ne, vendar je pomembno opozoriti, da se običajno zanašajo na druge možnosti prihodkov, kot so oglasi, saj ne zaračunavajo naročnine. VPN-ji niso brezplačni za upravljanje – infrastruktura vseeno kar nekaj stane, zato morajo ponudniki nekako pridobiti ta denar. Torej, preden poskusite brezplačen VPN, preglejte njegove politike zasebnosti.

Je brezplačen VPN varen na iPhone-u?

Ne. Čeprav so iPhone-i na splošno bolje zaščiteni pred zlonamerno programsko opremo kot Android telefoni, je VPN, ki zbira vaše podatke, nevaren na kateri koli napravi.

Ali obstajajo dobri brezplačni VPN-ji?

Ne, pravzaprav ne. Zaradi njihovega modela financiranja so večina brezplačnih VPN-jev sumljivi. 

Tudi tisti, ki imajo neoporečno evidenco, si še vedno ne morejo privoščiti ponuditi enake ravni kakovosti storitev kot premium VPN-ji.

SurfShark VPN Virtualno zasebno omrežje